Bečki porculan

Stoljećima su trgovci s Dalekog istoka opskrbljivali zahtjevno europsko tržište porculanom čija je vrijednost bila jednaka vrijednosti zlata. Na zahtjev Augusta Velikog, izbornog kneza Saske, provodili su se sustavni eksperimenti ne bi li se otkrila tajna izrade tog "bijelog zlata". Konačno je, 1709. godine, Johann Friedrich Böttger u Dresdenu otkrio postupak izrade porculana, te je uskoro osnovana prva europska manufaktura porculana u Meissenu.

Kao nagradu za svoj pronalazak, u nastojanju Augusta Velikog  da sačuva tajnu, Böttger je doživotno utamničen. Ipak, bez obzira na prijetnje smrću za otkrivanje  tajne proizvodnje porculana - arkanuma, na kraju je brižno čuvana tajna pronašla svoj put prema drugim gradovima diljem kontintenta. Zahvaljujući dvojici odbjeglih radnika iz Meissena, Claudius Innocentius Du Paquier je 1719. godine u Beču osnovao manufakturu porculana koja je gotovo 25 godina bila jedini rival Meissena. Du Paquier je od cara Karla VI dobio carsku povlasticu kojom je stekao isključivo pravo proivodnje “svih vrsta porculana...po uzoru na onaj koji se izrađuje u Istočnoj Indiji i drugim dalekim zemljama, s mnogo ljepšim bojama, dekoracijom i oblicima, a uz pomoć lokalnih radnika i sirovina.“ Manufaktura je proizvodila širok asortiman proizvoda koji su ubrzo stekli slavu zbog svoje bogate dekoracije, koja je uključivala prikaze pejzaža i lova, mitološke scene, ornamente i cvijeće. Ipak, zbog financijskih teškoća, Du Paquier je bio prisiljen prodati tvornicu državi. Nakon niza raznih direktora, voditelj manufakture je 1784. postao Conrad Soörgel Von Sorgenthal koji je vodio do svoje smrti 1805. godine.

Klasicistički stil koji je preferiran pod njegovim vodstvom bečkoj je manufakturi priskrbio međunarodni ugled. Zbog nedostižne kvalitete pozlate i vrhunskog slikanog ukrasa kreacije bečke manufakture zasjenile su porculan svih drugih u Europi. Muzej Marton posjeduje više od 1 000 predmeta bečke manufakture porculana, u rasponu od ranog Du Paquier razdoblja pa do kraja bidermajera. Fundus muzeja pruža reprezentativan presjek kroz različite stilove i djela mnogih slavnih majstora koji su stvarali u bečkoj manufakturi porculana tijekom desetljeća.