IZLOŽBE

 

 BEČ

Parchtware. Porzellane des Klassizismus aus dem Marton Museum in Zagreb
Muzej Liechtenstein, Beč, 14.06. – 09.11.2010.

Muzej Marton se od 14. lipnja do 9. studenog 2010. godine u Muzeju Liechtenstein u Beču predstavio izložbom nazvanom Parchtware. Porzellane des Klassizismus aus dem Marton Museum in Zagreb. Iznimna je čast da je u vrijeme proslave 300 godina početka proizvodnje porculana u Europi Muzej Marton pozvan da gostuje u Beču, jednoj od kolijevki europskog porculana.

Izložba je bila posvećena bečkom klasicističkom porculanu – nastalom u razdoblju kad je manufakturu vodio Conrad von Sorgenthal, od 1784. do 1805. godine. Stolni porculani, biskvit skulpture, šalice i servisi za kavu, među kojima i najveća dragocijenost nekadašnje praške zbirke Lanna s najfinijim zlatnim reljefnim ornamentom, prikazali su presjek kroz estetski i tehnički inovativno vrijeme klasicizma.

S obzirom na izvrsne prijateljske veze Hrvatske i Austrije, kao i njihovu stoljetnu zajedničku povijest, izložba se održala pod visokim pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera te hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.   

Uz izložbu je izšao opsežan katalog na njemačkom jeziku, napisan od strane vodeće svjetske stručnjakine za bečki porculan, Claudije Lehner – Jobst.

• Muzej Liechtenstein, Beč, 14.06. – 09.11. 2010.