Namještaj i satovi

Većina namještaja koja je nalazi u Muzeju Marton potječe iz centralne Europe, bez posebnih dodatnih indikacija da li je određen predmet proizveden u Beču, Budimpešti, Pragu ili Zagrebu. Ipak, poznato je da neki predmeti potječu iz Njemačke dok su drugi iz Italije. Većina namještaja u zbirci je iz razdoblja bidermajera, s oblicima popularnim u to vrijeme. Mnogi od thi predmeta pokazuju čestu upotrebu arhitektonskih elemenata, stupova i pilastera, koji su u razdoblju bidermajera izgubili svoju konstruktivnu ulogu i tako je postali element dekoracije. Osnovni bidermajerski dekorativni element je prirodna tekstura drva, iako interijeri nisu bili potpuni bez izdašno korištenih zavjesa i tkanina.

Muzej Marton posjeduje određen broj satova koji su na novou europskog urarstva devetnaestog stoljeća. U razdoblju bidermajera, satovi su bili osnovni dio svakog salona srednje klase. Podjednako kao i izgled, važna je i zvučna pozadina koju su pružali svojim otkucajima i glazbom. Satni mehanizmi za cijelu centralnu Europu rađeno je u Wiener Stockuhrwerke Workshop u Beču. U Hrvatskoj, glazbene kutije za satove uglavnom su se uvozile iz Austrije ili Mađarske i svirale su pjesme ili marševe koji su bili popularni u tim zemljama.

Ova komponenta zbirke služi kao važan dio sveukupne muzejske građe, kao što ti predmeti pokazuju važan umjetnički primjer u kontekstu europske proizvodnje namještaja i satova.