O muzeju

Zbirka umjetnina koju je Veljko Marton sakupio u razdoblju od četrdesetak godina, sadrži nekoliko cjelina koje su nastajale ovisno o kolekcionarovom trenutnom interesu, poznavanju materije te drugim okolnostima, među kojima nije manjkalo sreće. Sakupljeni predmeti obuhvaćaju, prostorno gledano, središnju i zapadnu Europu, a vremenski razdoblje 18. i 19. stoljeća. Muzejski fundus sačinjavaju brojne umjetnine od stakla, srebra, namještaj, satovi i slike, ali ono po čemu je Muzej Marton posebno cijenjen je kolekcija europskog porculana u kojoj su zastupljene sve najvažnije manufakture.

Različiti dijelovi Martonove zbirke već su bili izlagani u svjetski renomiranim institucijama poput pariškog Musée national du Céramique Sèvres, Liechtenstein Museuma u Beču te venecijanske Fondazione Querini Stampalia. Nova izložba u Museo nazionale della ceramica Duca di Martina u Napulju otvara se 16. travnja, a već je za lipanj dogovorena i izložba u Muzeju Iparművészeti u Budimpešti. Također treba napomenuti da je osnivač muzeja, Veljko Marton, u proteklih četrdeset godina sabiranja umjetnina uspostavio brojne kontakte s najuglednijim kolekcionarima, kao i ravnateljima najprestižnijih svjetskih muzeja, što nam pruža iznimnu mogućnost da gostujućim izložbama domaćoj javnosti predstavimo i remek-djela iz njihovih kolekcija.

Mlada i ambiciozna ustanova kontinuirano radi na afirmaciji svojih zbirki čemu svjedoče brojne izložbe u zemlji i inozemstvu, kao i tiskana izdanja nastala u suradnji s domaćim i međunarodnim stručnjacima. Također, projektom prezentiranja svojih zbirki u najvažnijim europskim kulturnim metropolama Muzej Marton radi, kako na vlastitoj, tako i na promociji Hrvatske za što mu je već dodijeljena Povelja Republike Hrvatske. Kroz svoje nove akvizicije, brojne izložbe, kao i niz drugih kulturnih događanja, Marton Muzej je u pravom kreativnom i umjetničkom uzletu. Bilo u matičnoj kući ili izvan granica Republike Hrvatske, Muzej se neprekidno trudi promicati umjetnost i njezino veće uvažavanje u javnosti.